Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης από το Ι.Ε.Κ. του Ο.Τ.Ε.Κ. στη Ρόδο

 

 

 

 

 

 

Περιγραφή Επαγγέλματος (πηγή www.esoft.gr)


Ποιος είναι και με τι ασχολείται; Καθήκον του μάγειρα είναι να προετοιμάζει και να παρασκευάζει όλα τα φαγητά σε ένα εστιατόριο, ταβέρνα, πλοίο, ξενοδοχείο, κλπ.
Ποια είναι τα καθήκοντα του; Αυτά περιλαμβάνουν:
ü  να συνεργάζεται με τη διεύθυνση της επιχείρησης στο μενού, στις παραγγελίες, παραλαβές και αποθηκεύσεις των τροφίμων και διάφορων υλικών,
ü  να μεριμνά για τη σωστή συντήρηση των τροφίμων και των υλικών και για τη σωστή χρησιμοποίησή τους, για την παρασκευή των φαγητών σύμφωνα με τις συνταγές,
ü  να κάνει συνδυασμούς υλικών και να δημιουργεί νέες ποικιλίες φαγητών,
ü  να είναι υπεύθυνος για την οργάνωση της κουζίνας,
ü  να κατανέμει τις διάφορες εργασίες στο προσωπικό,
ü  να κατευθύνει και να επιβλέπει τις εργασίες που γίνονται στην κουζίνα,
ü  να παρακολουθεί τους βοηθούς του στην ετοιμασία των φαγητών και μερίδων,
ü  να κάνει υπολογισμούς για τον όγκο των υλικών στην παρασκευή μεγάλης ποσότητας φαγητού,
ü   να φροντίζει για τη σωστή τοποθέτηση των φαγητών στα πιάτα,
ü  να παρασκευάζει φαγητά για διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις (μπουφέδες για δεξιώσεις, συνεστιάσεις),
ü  να παρασκευάζει φαγητά προσεγμένα από την άποψη διαιτολογικών προδιαγραφών,
ü  μερικές φορές να σερβίρει τα φαγητά του,
ü  να επιβλέπει την καθαριότητα των μαγειρικών σκευών.
Που εργάζεται και υπό ποιές συνθήκες; Η εργασία αυτή εκτελείται σε κουζίνες όπου δουλεύει όρθιος. Μπορεί να εργαστεί σε ξενοδοχείο, πλοίο, πανεπιστήμιο, σχολείο, σπίτια, κλπ. Εργάζεται σε βάρδιες και τις αργίες, αναμένεται ένταση και στιγμές με μεγάλο φόρτο εργασίας.
Τι εργαλεία / εξοπλισμό χρησιμοποιεί; Η εργασία αυτή εκτελείται με κουζίνες, φούρνους, γκρίλ, ζυγαριές, κατσαρόλες, πιάτα, μαχαίρια, κουτάλες, διάφορες ηλεκτρικές συσκευές ( μίξερ, τρίφτες τυριών, κλπ.).
Ποια προσόντα απαιτούνται για να πετύχει κανείς σε αυτόν τον τομέα; Για την επιτυχή εκτέλεση του επαγγέλματος είναι χρήσιμη η αποφοίτηση από το Τμήμα Μαγειρικής της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων ή κάποια ιδιωτική σχολή καθώς επίσης καθαριότητα, καλαισθησία, οργανωτική ικανότητα, πρωτοβουλία, φαντασία, τάξη, μεθοδικότητα, δεξιοτεχνία και καλή υγεία.

Περιγραφή Σπουδών στα Ι.Ε.Κ. του Ο.Τ.Ε.Κ.

 

                Τα προγράμματα σπουδών παρέχουν υψηλή τεχνική επαγγελματική κατάρτιση σε ειδικότητες με έντονη ζήτηση στην αγορά εργασίας. Η φοίτηση διαρκεί 4 εξάμηνα και περιλαμβάνει 6 μήνες αμειβομένη και εποπτευμένη πρακτική άσκηση σε επιλεγμένες ξενοδοχειακές και τουριστικές επιχειρήσεις. δεκτοί γίνονται απόφοιτοι λυκείου, κατόπιν διαδικασίας επιλογής, με μέριμνα  και ευθύνη του Ο.Τ.Ε.Κ.

Τύπος πτυχίου

METAΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ

Διδασκόμενα Μαθήματα

Α΄ ΕΞΑΜΗΝΟ
Αρχές Οικονομικής, Τέχνη Μαγειρικής Ι, Στοιχεία Ζαχαροπλαστικής Ι, Εγκαταστάσεις – Εξοπλισμός Κουζίνας, Τροφογνωσία, Η/Υ, Αγγλικά, Γαλλικά .
Β΄ ΕΞΑΜΗΝΟ
Η/Υ, Υγιεινή Τροφίμων, Τέχνη Μαγειρικής ΙΙ, Στοιχεία Ζαχαροπλαστικής ΙΙ, Έλεγχος Εμπορευμάτων, Διαιτητική, Στοιχεία Εστιατοριακής, Αγγλικά, Γαλλικά.
Γ΄ ΕΞΑΜΗΝΟ
Κοστολόγιο παρασκευασμάτων, Τέχνη Μαγειρικής ΙΙΙ, Σύνθεση Μενού, Τεμαχισμός κρεάτων Ι, Οινολογία, Λογιστικά πακέτα, Αγγλικά, Γαλλικά.
Δ΄ ΕΞΑΜΗΝΟ
Διακοσμητική παρασκευασμάτων, Τέχνη Μαγειρικής IV , Τεμαχισμός κρεάτων ΙΙ, Αγγλικά, Γαλλικά.

Γραφείο Διασύνδεσης στη Ρόδο


ü  στην Ανωτέρα Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Ρόδου
Υπάλληλος: Ελένη Βεργάδου
Ταχυδρομική Διεύθυνση: Ξενοδοχείο « Soleil » Δημοκρατίας 2, Τ.Κ. 85 100
Τηλ . 22410 24190, Fax . 22410 24356
Ηλεκτρονική Διεύθυνση : careers.rho@otek.edu.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου