Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης από το Ι.Ε.Κ. του Ο.Τ.Ε.Κ. στη Ρόδο

 

 

 

 

 

 

Περιγραφή Επαγγέλματος (πηγή www.esoft.gr)


Ποιος είναι και με τι ασχολείται; Καθήκον του μάγειρα είναι να προετοιμάζει και να παρασκευάζει όλα τα φαγητά σε ένα εστιατόριο, ταβέρνα, πλοίο, ξενοδοχείο, κλπ.
Ποια είναι τα καθήκοντα του; Αυτά περιλαμβάνουν:
ü  να συνεργάζεται με τη διεύθυνση της επιχείρησης στο μενού, στις παραγγελίες, παραλαβές και αποθηκεύσεις των τροφίμων και διάφορων υλικών,
ü  να μεριμνά για τη σωστή συντήρηση των τροφίμων και των υλικών και για τη σωστή χρησιμοποίησή τους, για την παρασκευή των φαγητών σύμφωνα με τις συνταγές,
ü  να κάνει συνδυασμούς υλικών και να δημιουργεί νέες ποικιλίες φαγητών,
ü  να είναι υπεύθυνος για την οργάνωση της κουζίνας,
ü  να κατανέμει τις διάφορες εργασίες στο προσωπικό,
ü  να κατευθύνει και να επιβλέπει τις εργασίες που γίνονται στην κουζίνα,
ü  να παρακολουθεί τους βοηθούς του στην ετοιμασία των φαγητών και μερίδων,
ü  να κάνει υπολογισμούς για τον όγκο των υλικών στην παρασκευή μεγάλης ποσότητας φαγητού,
ü   να φροντίζει για τη σωστή τοποθέτηση των φαγητών στα πιάτα,
ü  να παρασκευάζει φαγητά για διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις (μπουφέδες για δεξιώσεις, συνεστιάσεις),
ü  να παρασκευάζει φαγητά προσεγμένα από την άποψη διαιτολογικών προδιαγραφών,
ü  μερικές φορές να σερβίρει τα φαγητά του,
ü  να επιβλέπει την καθαριότητα των μαγειρικών σκευών.
Που εργάζεται και υπό ποιές συνθήκες; Η εργασία αυτή εκτελείται σε κουζίνες όπου δουλεύει όρθιος. Μπορεί να εργαστεί σε ξενοδοχείο, πλοίο, πανεπιστήμιο, σχολείο, σπίτια, κλπ. Εργάζεται σε βάρδιες και τις αργίες, αναμένεται ένταση και στιγμές με μεγάλο φόρτο εργασίας.
Τι εργαλεία / εξοπλισμό χρησιμοποιεί; Η εργασία αυτή εκτελείται με κουζίνες, φούρνους, γκρίλ, ζυγαριές, κατσαρόλες, πιάτα, μαχαίρια, κουτάλες, διάφορες ηλεκτρικές συσκευές ( μίξερ, τρίφτες τυριών, κλπ.).
Ποια προσόντα απαιτούνται για να πετύχει κανείς σε αυτόν τον τομέα; Για την επιτυχή εκτέλεση του επαγγέλματος είναι χρήσιμη η αποφοίτηση από το Τμήμα Μαγειρικής της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων ή κάποια ιδιωτική σχολή καθώς επίσης καθαριότητα, καλαισθησία, οργανωτική ικανότητα, πρωτοβουλία, φαντασία, τάξη, μεθοδικότητα, δεξιοτεχνία και καλή υγεία.

Περιγραφή Σπουδών στα Ι.Ε.Κ. του Ο.Τ.Ε.Κ.

 

                Τα προγράμματα σπουδών παρέχουν υψηλή τεχνική επαγγελματική κατάρτιση σε ειδικότητες με έντονη ζήτηση στην αγορά εργασίας. Η φοίτηση διαρκεί 4 εξάμηνα και περιλαμβάνει 6 μήνες αμειβομένη και εποπτευμένη πρακτική άσκηση σε επιλεγμένες ξενοδοχειακές και τουριστικές επιχειρήσεις. δεκτοί γίνονται απόφοιτοι λυκείου, κατόπιν διαδικασίας επιλογής, με μέριμνα  και ευθύνη του Ο.Τ.Ε.Κ.

Τύπος πτυχίου

METAΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ

Διδασκόμενα Μαθήματα

Α΄ ΕΞΑΜΗΝΟ
Αρχές Οικονομικής, Τέχνη Μαγειρικής Ι, Στοιχεία Ζαχαροπλαστικής Ι, Εγκαταστάσεις – Εξοπλισμός Κουζίνας, Τροφογνωσία, Η/Υ, Αγγλικά, Γαλλικά .
Β΄ ΕΞΑΜΗΝΟ
Η/Υ, Υγιεινή Τροφίμων, Τέχνη Μαγειρικής ΙΙ, Στοιχεία Ζαχαροπλαστικής ΙΙ, Έλεγχος Εμπορευμάτων, Διαιτητική, Στοιχεία Εστιατοριακής, Αγγλικά, Γαλλικά.
Γ΄ ΕΞΑΜΗΝΟ
Κοστολόγιο παρασκευασμάτων, Τέχνη Μαγειρικής ΙΙΙ, Σύνθεση Μενού, Τεμαχισμός κρεάτων Ι, Οινολογία, Λογιστικά πακέτα, Αγγλικά, Γαλλικά.
Δ΄ ΕΞΑΜΗΝΟ
Διακοσμητική παρασκευασμάτων, Τέχνη Μαγειρικής IV , Τεμαχισμός κρεάτων ΙΙ, Αγγλικά, Γαλλικά.

Γραφείο Διασύνδεσης στη Ρόδο


ü  στην Ανωτέρα Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Ρόδου
Υπάλληλος: Ελένη Βεργάδου
Ταχυδρομική Διεύθυνση: Ξενοδοχείο « Soleil » Δημοκρατίας 2, Τ.Κ. 85 100
Τηλ . 22410 24190, Fax . 22410 24356
Ηλεκτρονική Διεύθυνση : careers.rho@otek.edu.gr



Οι προτάσεις του Υπουργείου για το σύστημα πρόσβασης και την τριτοβάθμια εκπαίδευση

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4600996&ml=1

Την πρόταση του υπουργείου Παιδείας για το νέο σύστηµα πρόσβασης στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ κατέθεσε η υπουργός Αννα Διαµαντοπούλου το Σάββατο 23 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια της 65ης Συνόδου Πρυτάνεων που πραγµατοποιήθηκε στο Ρέθυµνο.
Η πρόταση του υπουργείου Παιδείας περιλαµβάνεται σε κείµενο 27 σελίδων µε τον τίτλο « Εθνική στρατηγική για την Ανώτατη Εκπαίδευση - Αυτοδιοίκηση, λογοδοσία, ποιότητα, εξωστρέφεια», το οποίο προβλέπει αλλαγές στο DΝΑ της ελληνικής Τριτοβάθµιας Εκπαίδευσης.

Τα γενικά χαρακτηριστικά του νέου τρόπου πρόσβασης στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ είναι τα ακόλουθα:

1Κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στις τάξεις Β’ και Γ’ Λυκείου οι µαθητές θα παρακολουθούν υποχρεωτικά µαθήµατα, µαθήµατα επιλογής και δραστηριότητες συνολικά 35 ώρες την εβδοµάδα µε βάση τα οποία θα οδηγούνται στην οµάδα σχολών της επιλογής τους.

2Οι σχολές θα καθορίσουν συντελεστές βαρύτητας στα µαθήµατα (για παράδειγµα, ένας υποψήφιος που ενδιαφέρεται για τη Φιλοσοφική Σχολή θα έχει µάθηµα αυξηµένης βαρύτητας τα Αρχαία Ελληνικά, ενώ ένας υποψήφιος που ενδιαφέρεται για τη Σχολή Θετικών Επιστηµών, τα Μαθηµατικά, τη Φυσική, τη Χηµεία). Ετσι ο υποψήφιος ουσιαστικά θα είναι αναγκασµένος να επιλέγει τα µαθήµατα που είναι αφενός «συµβατά» µε τη σχολή ή το πανεπιστήµιο που τον ενδιαφέρει και αφετέρου αυξηµένης βαρύτητας, κάτι που θα του επιτρέπει να συλλέγει περισσότερα µόρια.

3Στο τέλος του λυκείου οι υποψήφιοι θα δίνουν εξετάσεις σε τέσσερα µαθήµατα που έχουν προεπιλέξει και στην τελική επίδοση θα συνυπολογίζεται η συνολική αξιολόγησή τους στις Β’ και Γ’ Λυκείου.

Μετά την εισαγωγή
Οι νέοι φοιτητές θα εισάγονται σε σχολή, σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Η σχολή θα έχει την ευθύνη για τη δηµιουργία του ενιαίου προγράµµατος σπουδών του πρώτου ακαδηµαϊκού έτους (απαιτήσεις, κατανοµή της ύλης σε γενικής διδασκαλίας µαθήµατα κ.λπ.)

Μετά το τέλος του πρώτου έτους σπουδών οι φοιτητές θα εντάσσονται στα επιµέρους προγράµµατα σπουδών της σχολής, ύστερα από αξιολογικές διαδικασίες (εξετάσεις) ανάλογα µε τις επιδόσεις και τις προτιµήσεις τους.

Το ίδρυµα υποχρεούται στον Εσωτερικό Κανονισµό του να ορίσει και να δηµοσιοποιήσει τις λεπτοµερείς απαιτήσεις και διαδικασίες για την ένταξη των φοιτητών σε προγράµµατα σπουδών, την αλλαγή προγράµµατος σπουδών και την εγγραφή φοιτητών µε µεταφορά πιστωτικών µονάδων, µετά το πρώτο ακαδηµαϊκό έτος. Οι διαδικασίες πρέπει να είναι απολύτως διαφανείς και αξιοκρατικές και να πιστοποιούνται από αρµόδια ανεξάρτητη αρχή.

Οι διαδικασίες ένταξης φοιτητών στα προγράµµατα σπουδών υπόκεινται σε τακτικούς ελέγχους από το Συµβούλιο του ίδρύµατος, τις διαδικασίες εσωτερικής αξιολόγησης, τις διαδικασίες εξωτερικής αξιολόγησης και πιστοποίησής τους. Υπόκεινται επίσης, σε δειγµατοληπτικό έλεγχο από την Πολιτεία ή την αρµόδια ανεξάρτητη αρχή. Οι πιστωτικές µονάδες
Στο κείµενο διαβούλευσης του υπουργείου Παιδείας προωθούνται επίσης:

1Αφαίρεση της διοίκησης από τα συλλογικά όργανα και ανάθεση σε ολιγοµελή Συµβούλια Διοίκησης µε τον πρόεδρο - µάνατζερ και επιτροπεία από Περιφερειακά Συµβούλια.

2Συγχωνεύσεις ιδρυµάτων και κατάργηση τµηµάτων («πανεπιστηµιακός Καλλικράτης»), περιορισµός του αριθµού των φοιτητών, µείωση προσωπικού.

3Στη θέση των πανεπιστηµιακών σχολών, των πτυχίων και των επαγγελµατικών δικαιωµάτων των αποφοίτων θα έχουµε προγράµµατα σπουδών, πιστοποίηση από «ανεξάρτητες εταιρείες αξιολόγησης» και πιστωτικές µονάδες.

4Η καινούργια ανεξάρτητη αρχή αξιολόγησης που θα έχει την ευθύνη της χρηµατοδότησης, θα την κατανέµει µε βάση ποσοτικούς δείκτες. Οι ίδιες οι αµοιβές του προσωπικού από τα ιδρύµατα θα εξατοµικεύονται µε βάση τις «επιδόσεις» τους.

Ουσιαστικά µε το νέο σύστηµα σπουδών κάθε υποψήφιος θα είναι αναγκασµένος να συνθέσει µόνος του το πτυχίο του σε σχολή - πρόγραµµα σπουδών και όχι σε τµήµα που αντιστοιχεί σε γνωστικό αντικείµενο. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του θα έχει τη δυνατότητα να πάρει δάνειο, το οποίο θα πρέπει να ξεχρεώσει µετά την ολοκλήρωση των σπουδών του. Ο απόφοιτος µε βάση το εξατοµικευµένο πτυχίο του θα εισέρχεται στην αγορά εργασίας και θα έρχεται σε ατοµική διαπραγµάτευση µε τον εργοδότη για το ποσό του µισθού του.

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

Το νέο Λύκειο

Έρευνα του Χ. Κάτσικα από "ΤΑ ΝΕΑ" (Τετάρτη 6 Οκτωβρίου
 http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=4597642

Δραστικές αλλαγές στο πρόγραµµα σπουδών σε όλες τις τάξεις του λυκείου, νέο τρόπο πρόσβασης σε ΑΕΙ - ΤΕΙ και αναδιάρθρωση του πρώτου έτους σπουδών περιλαµβάνει το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Παιδείας. Παράλληλα αλλαγές αναµένεται να συναντήσουν και οι φετινοί υποψήφιοι, καθώς το υπουργείο σκέπτεται να µετατοπίσει πριν από τις εξετάσεις τη συµπλήρωση του Μηχανογραφικού και να µειώσει τον αριθµό των εισακτέων.

Τα γενικά χαρακτηριστικά του νέου τρόπου πρόσβασης στα πανεπιστήµια είναι τα ακόλουθα:

1. Στη διάρκεια της φοίτησης στη Β και τη Γ Λυκείου ο υποψήφιος θα παρακολουθεί υποχρεωτικά µαθήµατα, µαθήµατα επιλογής και δραστηριότητες συνολικά 35 ώρες την εβδοµάδα, µε βάση τα οποία θα οδηγείται στην οµάδα σχολών της επιλογής του.

2. Οι σχολές θα καθορίσουν συντελεστές βαρύτητας στα µαθήµατα.

3. Στο τέλος του Λυκείου οι υποψήφιοι θα δίνουν εξετάσεις σε τέσσερα µαθήµατα που έχουν προεπιλέξει και στην τελική επίδοση θα συνυπολογίζεται η συνολική αξιολόγησή τους στη Β και τη Γ Λυκείου.
4. Η ένταξη των υποψηφίων θα γίνεται σε σχολές (π.χ. Σχολή Θετικών Επιστηµών Αθήνας, Θεσσαλονίκης κ.λπ.) ή σε πανεπιστήµια (π.χ. Πάντειο Πανεπιστήµιο).

5. Η τελική κατάταξή τους σε τµήµατα πανεπιστηµιακά ή ΤΕΙ θα γίνεται ύστερα από αξιολογικές διαδικασίες (εξετάσεις) κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους σπουδών.

6. Προτείνεται η ελεύθερη πρόσβαση στα ΑΕΙ χαµηλής ζήτησης.

Το σύστηµα αυτό θα εφαρµοστεί πρώτη φορά στο σχολικό έτος 2013-2014, δηλαδή θα αφορά τους µαθητές που θα φοιτήσουν στην Α Λυκείου το επόµενο σχολικό έτος 2011-2012.
Με βάση το σχέδιο που µελετά το υπουργείο Παιδείας, το πρόγραµµα σπουδών που θα εφαρµοστεί από το 2012 στη Β Λυκείου και το 2013 στη Γ Λυκείου τείνει να διαµορφωθεί ως εξής:

Υποχρεωτικά µαθήµατα: Τρία θα είναι τα υποχρεωτικά µαθήµατα: η Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία (4 και 2 ώρες διδασκαλίας αντιστοίχως), τα Αγγλικά (3 ώρες) και η Φυσική Αγωγή (3 ώρες). Η συνολική διάρκεια της διδασκαλίας των υποχρεωτικών µαθηµάτων θα είναι 12 ώρες εβδοµαδιαίως.

Μαθήµατα επιλογής: Σύµφωνα µε τα προτεινόµενα, θα υπάρχουν έξι οµάδες γνωστικών αντικειµένων, οι οποίες θα περιέχουν µαθήµατα εξάωρα «υψηλού επιπέδου» και µαθήµατα τρίωρα «βασικού επιπέδου». Κάθε µαθητής θα υποχρεούται να διαλέξει: α) ένα εξάωρο µάθηµα από όποια οµάδα µαθηµάτων επιθυµεί, εφόσον βεβαίως αυτή διαθέτει µάθηµα υψηλού επιπέδου και β) ένα τρίωρο µάθηµα από καθεµία από τις λοιπές οµάδες. Οι έξι οµάδες µαθηµάτων είναι οι εξής:

1) Αρχαιογνωσία, που περιέχει τα µαθήµατα: Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραµµατεία (6 ώρες), Αρχαία Ελληνική Γραµµατεία (3 ώρες), Αρχαία Ιστορία (3 ώρες), Ιστορία των Ιδεών (3 ώρες).

2) Μαθηµατικά, µε µαθήµατα: Μαθηµατικά υψηλού επιπέδου (6 ώρες), Μαθηµατικά βασικού επιπέδου (3 ώρες).

3) Πειραµατικές Επιστήµες, µε µαθήµατα: Φυσική (6 ώρες), Χηµεία (3 ώρες), Βιολογία (3 ώρες), Περιβαλλοντικές Επιστήµες (3 ώρες).

4) Κοινωνικές Επιστήµες, µε µαθήµατα: Οικονοµία υψηλού επιπέδου (6 ώρες), Οικονοµία βασικού επιπέδου (3 ώρες), Πολιτικές και κοινωνικές επιστήµες (3 ώρες), Ευρωπαϊκή Ιστορία (3 ώρες), Ψυχολογία (3 ώρες), Αρχές ηθικής και φιλοσοφίας (3 ώρες), Θρησκευτικά (3 ώρες).

5) Ξένη Γλώσσα, µε µαθήµατα: Λατινικά (6 ώρες), Γαλλικά (3 ή 6 ώρες), Γερµανικά (3 ή 6 ώρες), Ισπανικά (3 ή 6 ώρες), Ιταλικά (3 ή 6 ώρες).

6) Πολιτισµός, µε µαθήµατα: Εικαστικά (3 ώρες), Μουσική (3 ώρες), Θέατρο και Κινηµατογράφος (3 ώρες).

Η διάρκεια της διδασκαλίας των µαθηµάτων επιλογής θα είναι 21 ώρες εβδοµαδιαίως. Δραστηριότητες: Στο πρόγραµµα σπουδών της Β και της Γ Λυκείου εισάγεται ο θεσµός της δραστηριότητας (2 ώρες εβδοµαδιαίως).

Οι σχολές θα επιβάλλουν συντελεστές βαρύτητας στα µαθήµατα που τους ενδιαφέρουν να κατέχει καλά ο υποψήφιος. Ετσι ο υποψήφιος ανάλογα µε τη σχολή στην οποία επιθυµεί να εισαχθεί θα οδηγείται στην επιλογή του α ή του β µαθήµατος.

Πριν από τις εξετάσεις το Μηχανογραφικό

TΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Παιδείας προσανατολίζεται να φέρει τη συµπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου από τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων και των ΕΠΑΛ (Οµάδα Β) πριν από τις εξετάσεις. Πρόκειται για µια αλλαγή που συνδέεται αποκλειστικά µε την εξοικονόµηση πόρων (δεν θα πληρώνει προσωπικό µέσα στον Ιούλιο). Ωστόσο, είναι γνωστό ότι η συµπλήρωση του Μηχανογραφικού µετά το τέλος των εξετάσεων έγινε καθώς έπρεπε οι υποψήφιοι να γνωρίζουν τις επιδόσεις τους και µε βάση αυτές να το συµπληρώσουν. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουν διατυπωθεί πολλές ενστάσεις από εκπαιδευτικούς κύκλους για την πρόθεση του υπουργείου να µεταθέσει τον χρόνο συµπλήρωσης του Μηχανογραφικού.

Η δεύτερη αλλαγή στην οποία προσανατολίζεται το υπουργείο Παιδείας είναι να µην κάνει παρέµβαση στον αριθµό των εισακτέων που θα προτείνει κάθε τµήµα ΑΕΙ -ΤΕΙ. Αν αυτή η πρόθεση του υπουργείου εφαρµοστεί, θα έχουµε φέτος µείωση του αριθµού των εισακτέων σε ποσοστό που µπορεί να φτάνει σε πολλές σχολές το 20% κατά µέσο όρο. Με αυτό τον τρόπο το υπουργείο θέλει να αντιµετωπίσει τις παρενέργειες από την κατάργηση της βάσης του 10, µειώνοντας τη δυνατότητα εισαγωγής σε τµήµατα ΑΕΙ ή ΤΕΙ µε πολύ χαµηλές βαθµολογίες.

Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Τι απουσίες ισχύουν για κάθε τύπο σχολείου - Ισχύει ό,τι ίσχυε μέχρι πρόπερσι

Πηγή: http://www.alfavita.gr/
Η  Υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, υπέγραψε σήμερα, 04/10/2010, εγκύκλιο που αποστέλλεται προς όλα τα σχολεία της χώρας, σχετικά με το ζήτημα που έχει ανακύψει για το όριο απουσιών των μαθητών.

 Η Υφυπουργός  συγκεκριμένα δήλωσε :
Η  εγκύκλιος ορίζει ό,τι ίσχυε μέχρι πρόπερσι, δηλαδή το όριο των απουσιών σε 64 δικαιολογημένες και 50 αδικαιολόγητες.
Δεν συντρέχουν, πλέον, οι  λόγοι για την έκτακτη προσαύξηση του 30%, που ίσχυσε ειδικά και μόνο για τη περσινή σχολική χρονιά, εξαιτίας των αυξημένων απουσιών από τα κρούσματα του ιού την νέας γρίπης Η1Ν1.
Θέλω να τονίσω κατηγορηματικά ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει καμία πρόθεση αλλαγής του ορίου απουσιών για τους μαθητές.

Επισυνάπτεται αναλυτικός πίνακας με τα όρια των απουσιών ανά κατηγορία σχολείων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Πίνακας Απουσιών



Δικαιολογημένες
Αδικαιολόγητες

Γυμνάσια

50
64
Εσπερινά Γυμνάσια

50
80
ΓΕ.Λ.

64
50
Εσπερινά
ΓΕ.Λ.

80
50
ΕΠΑ.Λ.

64
50
Εσπερινά
ΕΠΑ.Λ.

80
50
ΕΠΑ.Σ.

40
40