Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου
Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010
Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010
Οι αλλαγές στο Λύκειο - Η πρόταση του υπουργείου σε δημόσια διαβούλευση μετά τις γιορτές
Πηγή: http://www.likio.gr/
Η επιτροπή από διευθυντές σχολέιων (δημόσιων και ιδιωτικών) μαζί με τον καθηγ. Α. Δημαρά επεξεργάζεται πρόταση που θα κατατεθεί στο Υπουργείο Παιδείας μέσα στις επόμενες μέρες. Το υπουργείο θα θέσει τις προτάσεις, αφού τις επεξεργασθεί φανταζόμαστε, για δημόσια διαβούλευση μετά τις γιορτές.
Η επιτροπή από διευθυντές σχολέιων (δημόσιων και ιδιωτικών) μαζί με τον καθηγ. Α. Δημαρά επεξεργάζεται πρόταση που θα κατατεθεί στο Υπουργείο Παιδείας μέσα στις επόμενες μέρες. Το υπουργείο θα θέσει τις προτάσεις, αφού τις επεξεργασθεί φανταζόμαστε, για δημόσια διαβούλευση μετά τις γιορτές.
Σύμφωνα με τις αρχικές προτάσεις της Επιτροπής το Νέο Λύκειο θα πρέπει να στηρίζεται στους ακόλουθους άξονες:
- Επικοινωνία στη μητρική γλώσσα.
Ποσοτική (αύξηση των διδακτικών ωρών) και ποιοτική (αναθεώρηση του τρόπου διδασκαλίας/αλλαγή προγράμματος σπουδών) αναβάθμιση του μαθήματος της νεοελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας, ώστε ο μαθητής να κατακτά σε βάθος τη μητρική του γλώσσα και να τη χρησιμοποιεί σε διαφορετικά επικοινωνιακά πλαίσια.
- Επικοινωνία σε ξένες γλώσσες.
Αυξάνονται οι ώρες διδασκαλίας για τις ξένες γλώσσες (υποχρεωτικά αγγλικά και δυνατότητα επιλογής μιας δεύτερης γλώσσας), ώστε όλοι μαθητές να έχουν τη δυνατότητα να αποκτούν γλωσσική επάρκεια στο σχολείο.
- Ελευθερία επιλογής γνωστικών αντικειμένων από ομάδες μαθημάτων.
- Καθιέρωση λιγότερων υποχρεωτικών και περισσότερων επιλεγόμενων μαθημάτων. (Στην Α΄ Λυκείου περισσότερα υποχρεωτικά, στην Β – Γ Λυκείου περισσότερα επιλεγόμενα).
- Κάποια μαθήματα παρέχονται σε βασικό και υψηλό επίπεδο.
- Ο αριθμός των γνωστικών αντικειμένων μειώνεται. Η δραστική μείωση των μαθημάτων (γλώσσα, μαθηματικά, φυσικές επιστήμες, ιστορία, σχέση ατόμου – κοινωνίας - περιβάλλοντος) έχει ως στόχο την εμβάθυνση.
- Η επιλογή συγκεκριμένων μαθημάτων συναρτάται και με την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
- Aπόκτηση μεταγνωστικών ικανοτήτων.
Πρώτιστο καθήκον του σχολείου είναι να ενεργοποιήσει τη δημιουργικότητα του μαθητή, να τον μάθει πώς να μαθαίνει, πώς να διαχειρίζεται τη γνώση και την πληροφορία που αποκτά, πώς να ερευνά, πώς να αναλύει και να συνθέτει, πώς να πειραματίζεται και να εφαρμόζει μοντέλα.
- Aπόκτηση συναισθηματικών και κοινωνικών ικανοτήτων
Επιδιώκεται η καλλιέργεια της συναισθηματικής νοημοσύνης και της κοινωνικότητας του μαθητή, μέσα από τη βιωματική μάθηση και τις δραστηριότητες που θα αναπτύσσει μέσα στο σχολείο. Είναι σημαντικό ο μαθητής να μάθει να αναγνωρίζει και να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του, να μάθει πώς να παίρνει πρωτοβουλίες, πώς να επικοινωνεί με τους άλλους, πώς να σέβεται το διαφορετικό και να συνυπάρχει μαζί του, πώς να πολιτεύεται, πώς να αποκτά αυτογνωσία και να αυτοβελτιώνεται.
- Καθιέρωση της τέχνης και του πολιτισμού στο πρόγραμμα σπουδών.
Στο πλαίσιο της ολόπλευρης ανάπτυξης της προσωπικότητας του μαθητή/τριας καθιερώνεται η δημιουργική ενασχόληση με την τέχνη και τον πολιτισμό.
- Εισαγωγή του θεσμού της δραστηριότητας.
- Ο μαθητής επιλέγει μια δραστηριότητα κοινωνικού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα.
- Το σχολείο συνδέεται με την κοινωνία και το περιβάλλον.
- Καλλιεργείται στον μαθητή η κουλτούρα του εθελοντισμού και της ανιδιοτελούς προσφοράς.
- Η δραστηριότητα, αν και θα είναι υποχρεωτική, θα έχει ευελιξία κατά την εφαρμογή της.
- Ο μαθητής ασκείται στη μεθοδολογία της έρευνας και στη σύνθεση εκτεταμένης εργασίας, η οποία θα έχει συγκεκριμένη δομή και έκταση, ανάλογα με την τάξη.
- Η εργασία είναι δυνατόν να εντάσσεται σε κάποιο από τα μαθήματα και θα επιλέγεται από το μαθητή.
- Ένας καθηγητής αναλαμβάνει ως σύμβουλος του μαθητή και καθοδηγεί την όλη του προσπάθεια.
- Η εργασία παρουσιάζεται δημόσια από το μαθητή στην τάξη του και αξιολογείται, όπως και τα άλλα μαθήματα, από τον καθηγητή/μέντορά του και στη συνέχεια τίθεται στο φάκελό του.
- Εισαγωγή του θεσμού της ερευνητικής εργασίας.
- Γόνιμος συνδυασμός της θεωρητικής με την εμπειρική γνώση μέσω του πειραματικού εργαστηρίου.
Τα μαθήματα των φυσικών επιστημών αποκτούν εμπειρικό και πειραματικό χαρακτήρα με την υποχρεωτική και συστηματική χρήση του εργαστηρίου.
- Αξιολόγηση όλου του παραγόμενου διδακτικού και ερευνητικού έργου των μαθητών.
Όλα τα μαθήματα και οι δραστηριότητες αξιολογούνται και δημιουργείται φάκελος μαθητή/τριας (portfolio).
- Ένταξη των νέων τεχνολογιών στη διαδικασία της διδασκαλίας και της μάθησης.
- Σε όλα τα μαθήματα καθιερώνονται εναλλακτικές διδακτικές προσεγγίσεις με τη χρήση των σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων.
- Τα εργαλεία αυτά είναι δυνατόν να τα χρησιμοποιεί και ο μαθητής σε κάθε ερευνητική ή άλλη προσπάθειά του (έρευνα βιβλιογραφίας, παρουσίαση εργασιών κλπ).
2. ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ
Η Α΄ Λυκείου είναι μια μεταβατική τάξη, όπου οι μαθητές εξοικειώνονται με το όλο σύστημα των υποχρεωτικών και επιλεγόμενων μαθημάτων. Τα υποχρεωτικά μαθήματα είναι περισσότερα (7) από τα επιλεγόμενα (3). Στην B΄ και Γ΄ Λυκείου μειώνονται συνολικά τα μαθήματα (9), αυξάνονται τα επιλεγόμενα μαθήματα (6) σε σχέση με τα υποχρεωτικά (3) και επιδιώκεται η εμβάθυνση στα γνωστικά αντικείμενα. Ζητούμενο είναι η σε βάθος και ολοκληρωμένη γνώση και όχι η επιφανειακή και αποσπασματική γνώση.
Στο νέο Λύκειο παρέχονται, ιδιαίτερα στη Β΄ και Γ΄ Λυκείου, μαθήματα σε βασικό και υψηλό επίπεδο ώστε ο μαθητής να έχει τη δυνατότητα της επιλογής εκείνων των γνωστικών αντικειμένων που τον ενδιαφέρουν και θέλει να σπουδάσει σε μεγαλύτερο βάθος, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει πρόνοια ώστε να λάβει μια γενική παιδεία σε γνωστικά αντικείμενα που δεν είναι στις πρώτες επιλογές του.
Με την καθιέρωση μαθημάτων τέχνης και πολιτισμού και στις τρεις τάξεις του Λυκείου παρέχεται η δυνατότητα στους μαθητές να αναπτύξουν καλλιτεχνικές δεξιότητες, να καλλιεργήσουν τον ψυχικό τους κόσμο, να αναβαθμίσουν την αισθητική τους και να γίνουν οι ίδιοι δημιουργοί έργων τέχνης και πολιτισμού.
Ο θεσμός της δραστηριότητας περιβαλλοντικού και κοινωνικού χαρακτήρα επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές στα σύγχρονα περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα και να τους κάνει πιο υπεύθυνους και δραστήριους πολίτες, που ενδιαφέρονται για τεκταινόμενα γύρω τους. Ο κάθε μαθητής έχει τη δυνατότητα να επιλέγει μια δραστηριότητα που τον ενδιαφέρει, μέσα από πολλές που θα του προτείνονται στην αρχή της χρονιάς. Η δραστηριότητα, το ωράριο της οποίας θα είναι ευέλικτο, θα έχει συγκεκριμένους στόχους και θα περιλαμβάνει προγραμματισμένες δράσεις, στις οποίες θα είναι υποχρεωμένος να συμμετέχει ο μαθητής και η μαθήτρια. Με την ολοκλήρωση της δραστηριότητας η ομάδα των μαθητών και μαθητριών, με τη βοήθεια του υπεύθυνου καθηγητή που συντονίζει και καθοδηγεί, είναι υποχρεωμένη να επιδείξει συγκεκριμένα αποτελέσματα, τα οποία θα μπορούσαν να παρουσιαστούν δημόσια είτε στο σχολείο είτε στην τοπική κοινωνία.
Ειδικότερα για κάθε τάξη του Λυκείου ισχύουν τα ακόλουθα:
Α΄ Λυκείου:
Το σύνολο των μαθημάτων είναι έντεκα (11). Τα υποχρεωτικά μαθήματα είναι συνολικά επτά (7) και περιλαμβάνουν ένα φάσμα γνωστικών αντικειμένων το οποίο παρέχει τις βασικές γνώσεις για τη αναγκαία γενική παιδεία, με ικανοποιητικό αριθμό διδακτικών περιόδων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη διδασκαλία της νεοελληνικής γλώσσας, γι’ αυτό και αυξάνονται οι ώρες διδασκαλίας.
Τα επιλεγόμενα μαθήματα είναι τέσσερα (4) από τέσσερις κατηγορίες μαθημάτων. Οι μαθητές/τριες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ένα μάθημα από τις πρώτες τρεις ομάδες και το τέταρτο έχουν τη δυνατότητα να το επιλέξουν από την Β την Δ΄ ομάδα.
B΄- Γ΄ Λυκείου
Στο σύνολό τους τα μαθήματα θα είναι τουλάχιστον εννέα, υποχρεωτικά και επιλεγόμενα. Κάποια από τα επιλεγόμενα μαθήματα των ομάδων Α έως Ε προσφέρονται σε βασικό και υψηλό επίπεδο.
Υπάρχουν έξι (6) ομάδες μαθημάτων με διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα. Από τις ομάδες οι μαθητές μπορούν να επιλέξουν:
- υποχρεωτικά από κάθε ομάδα ένα (1) μάθημα. Σύνολο έξι (6)
- υποχρεωτικά τουλάχιστον ένα (1) εξάωρο μάθημα από τις ομάδες Α έως Ε.
- να συμπληρώσουν τριάντα (32) διδακτικές ώρες.
- από την δραστηριότητα επιλέγουν μία (1).
- Όσοι μαθητές το επιθυμούν, μπορούν να επιλέξουν άλλο ένα μάθημα τρίωρο.
Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010
Τα Σχέδια ΠΔ για τα Επαγγελματικά Δικαιώματα (ΑΕΙ, ΤΕΙ) που εκκρεμούσαν στο ΣτΕ

Από το γραφείο του Υφυπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Ι. Πανάρετου, ανακοινώνεται ότι όλα τα σχέδια των Προεδρικών Διαταγμάτων για τα Επαγγελματικά Δικαιώματα που εκκρεμούσαν και για τα οποία είχε προηγηθεί δημόσια διαβούλευση και συζήτηση στην κοινή συνεδρίαση των Συμβουλίων Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, εστάλησαν υπογεγραμμένα στην Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης για να προωθηθούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τον απαραίτητο νομικό έλεγχο.
Τα διατάγματα αυτά είναι τα εξής (κάντε κλικ σε κάθε παράγραφο για να διαβάσετε αναλυτικά):
Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010
Διαμαντοπούλου: Και στην εκπαίδευση η αναλογία 5 προς 1
Οι προσλήψεις δασκάλων και καθηγητών θα υπόκεινται στην αναλογία 5 προς 1 όπως και οι υπόλοιπες προσλήψεις στο Δημόσιο. Σύμφωνα με συνέντευξη της Υπουργού Παιδείας στην εφημερίδα 'Εθνος (Χρήστος Μαχαίρας) για κάθε πέντε (5) συνταξιοδοτούμενους θα προσλαμβάνεται ένας (1) νέος εκπαιδευτικός. Η ερώτηση και η απάντηση έχει ως εξής:
Μια τελευταία ερώτηση: οι προσλήψεις δασκάλων και καθηγητών θα υπαχθούν στην αναλογία 1 προς 5 ή θα εξαιρεθούν;
Υπάγονται όλοι στο 5 προς 1. Στο χώρο της παιδείας είχαμε και πέρσι πολύ μεγάλο αριθμό συνταξιοδοτήσεων και θέλω να σας υπενθυμίσω ότι πέρσι έγινε μια τεράστια αναδιάρθρωση στο ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να μπορέσουμε με 20.000 κενά να λειτουργήσουν τα σχολεία και να είναι οι δάσκαλοι στις θέσεις τους. Αυτό θα προσπαθήσουμε και του χρόνου. Θα αντιμετωπίσουμε τις ανάγκες με το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό και θα υπάρξουν προσλήψεις σε αναλογία με τον αριθμό των συνταξιοδοτήσεων.
Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010
Η άποψή μας για την Υποβολή Μηχανογραφικών πριν τις εξετάσεις
Η άποψη μας όπως υποβλήθηκε στο:
http://www.opengov.gr/ypepth/?p=349&cpage=1#comment-5381
Μπορείτε να καταθέσετε και τη δική σας άποψη εκεί.
Σαφώς υπάρχουν κάποια πλεονεκτήματα στην ιδέα υποβολής μηχανογραφικών πριν την έκδοση των αποτελεσμάτων. Το κυριότερο είναι ότι δίνεται περισσότερος χρόνος διαβούλευσης και σκέψης από την πλευρά των υποψηφίων και μάλιστα σε χρόνο που οι διμές συμβουλευτικής είναι σε πλήρη λειτουργία. Μέχρι τώρα οι υποψήφιοι έχουν στη διάθεση τους λίγες μέρες μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων και μέχρι την ημερομηνία υποβολής για να αποφασίσουν ποιες σχολές θέλουν να δηλώσουν υπό το κράτος του πανικού και της βιασύνης. Υπάρχουν όμως και σαφή μειονεκτήματα.
1) Οι μαθητές έχουν λιγότερες τελικά επιλογές αφού με το σημερινό σύστημα μπορούν να δηλώσουν μόνο δύο επιστημονικά πεδία και αφού δεν ξέρουν τις επιδόσεις τους δεν ξέρουν ποια θα είναι αυτά. Για παράδειγμα, μαθητής θετικής κατεύθυνσης με μάθημα γενικής παιδείας Μαθηματικά αλλά και Αρχές Οικονομικής Θεωρίας μπορεί να διαλέξει μεταξύ του 2ου, 3ου, 4ου και 5ου Επιστημονικού Πεδίου. Ποια θα είναι τα δύο πεδία που θα επιλέξει;
2) Οι μαθητές μπορούν να δηλώσουν απεριόριστο αριθμό σχολών από δύο επιστημονικά πεδία. Άρα μη ξέροντας τις επιδόσεις του θα δηλώνει εκατοντάδες σχολές για να μην υπάρχει ο κίνδυνος να "χάσει" κάποια σχολή, δημιουργώντας έτσι δυσκολία στην υποβολή αλλά φαντάζομαι και στην επεξεργασία των δηλώσεων.
Αυτό λοιπόν που θέλουμε είναι να δώσουμε περισσότερο χρόνο στους μαθητές αλλά και περισσότερη βοήθεια για τις επιλογές τους. Νομίζω ότι λύσεις υπάρχουν και για τα δύο φτάνει να αξιοποιηθούν οι σημερινές δομές επαγγελματικού προσανατολισμού αλλά και οι δυνατότητες του σχολείου. Η προσφυγή στο δραστικό μέσο της πρόωρης υποβολής μηχανογραφικών δεν είναι η λύση.
http://www.opengov.gr/ypepth/?p=349&cpage=1#comment-5381
Μπορείτε να καταθέσετε και τη δική σας άποψη εκεί.
Σαφώς υπάρχουν κάποια πλεονεκτήματα στην ιδέα υποβολής μηχανογραφικών πριν την έκδοση των αποτελεσμάτων. Το κυριότερο είναι ότι δίνεται περισσότερος χρόνος διαβούλευσης και σκέψης από την πλευρά των υποψηφίων και μάλιστα σε χρόνο που οι διμές συμβουλευτικής είναι σε πλήρη λειτουργία. Μέχρι τώρα οι υποψήφιοι έχουν στη διάθεση τους λίγες μέρες μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων και μέχρι την ημερομηνία υποβολής για να αποφασίσουν ποιες σχολές θέλουν να δηλώσουν υπό το κράτος του πανικού και της βιασύνης. Υπάρχουν όμως και σαφή μειονεκτήματα.
1) Οι μαθητές έχουν λιγότερες τελικά επιλογές αφού με το σημερινό σύστημα μπορούν να δηλώσουν μόνο δύο επιστημονικά πεδία και αφού δεν ξέρουν τις επιδόσεις τους δεν ξέρουν ποια θα είναι αυτά. Για παράδειγμα, μαθητής θετικής κατεύθυνσης με μάθημα γενικής παιδείας Μαθηματικά αλλά και Αρχές Οικονομικής Θεωρίας μπορεί να διαλέξει μεταξύ του 2ου, 3ου, 4ου και 5ου Επιστημονικού Πεδίου. Ποια θα είναι τα δύο πεδία που θα επιλέξει;
2) Οι μαθητές μπορούν να δηλώσουν απεριόριστο αριθμό σχολών από δύο επιστημονικά πεδία. Άρα μη ξέροντας τις επιδόσεις του θα δηλώνει εκατοντάδες σχολές για να μην υπάρχει ο κίνδυνος να "χάσει" κάποια σχολή, δημιουργώντας έτσι δυσκολία στην υποβολή αλλά φαντάζομαι και στην επεξεργασία των δηλώσεων.
Αυτό λοιπόν που θέλουμε είναι να δώσουμε περισσότερο χρόνο στους μαθητές αλλά και περισσότερη βοήθεια για τις επιλογές τους. Νομίζω ότι λύσεις υπάρχουν και για τα δύο φτάνει να αξιοποιηθούν οι σημερινές δομές επαγγελματικού προσανατολισμού αλλά και οι δυνατότητες του σχολείου. Η προσφυγή στο δραστικό μέσο της πρόωρης υποβολής μηχανογραφικών δεν είναι η λύση.
Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010
Άνεργοι Μαθητές και Μητέρες Ανηλίκων Παιδιών με Οικιακή Απασχόληση στα εσπερινά ΕΠΑ.Λ και ΕΠΑ.Σ

Κατόπιν προβλημάτων που έχουν αναφερθεί στη Διεύθυνσή μας και έχουν σχέση με τη σημερινή οικονομική συγκυρία, σας ενημερώνουμε ότι δύνανται να εγγράφονται στα Εσπερινά ΕΠΑ.Λ και Εεσπερινές ΕΠΑ.Σ της χώρας, άνεργοι μαθητές, κάτοχοι κάρτας ανεργίας του Ο.Α.Ε.Δ. καθώς και μμητέρες ανήλικων τέκνων με αποκλειστική οικιακή απασχόληση, προκειμένου η απόκτηση απολυτηρίου ή πτυχίου από τους εν λόγω μαθητές να διευκολύνει την εξεύρεση εργασίας.
Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010
Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πληροφορικής για Μαθητές Λυκείων και ΕΠΑ.Σ - Εγγραφές Ηλεκτρονικά στο www.pdp.gr

Διαβάστε περισσότερα στο http://www.esos.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=10166:23os-panellinios-diagonismos-pliroforikis-2010-11&Itemid=1796
Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010
Οριστικά τον Ιούλιο τα Μηχανογραφικά - Η ιδέα θα επανεξεταστεί με την εφαρμογή του νέου συστήματος εισαγωγής
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας "ΤΟ ΒΗΜΑ" το Υπουργείο Παιδείας προσανατολίζεται στο να διατηρήσει το καθεστώς της κατάθεσης των μηχανογραφικών των μαθητών της Γ' Λυκείου τον Ιούλιο. Μετά από αντιδράσεις μαθητών, καθηγητών και γονέων φαίνεται ότι μπαίνει στο ντουλάπι η ιδέα για την κατάθεση των μηχανογραφικών το Μάρτιο, πριν τις πανελλαδικές εξετάσεις δηλαδή.
Η πρόταση αυτή θα μείωνε τις επιλογές των μαθητών και μαθητριών καθώς δεν θα ήξεραν τις επιδόσεις τους και, αφού δηλώνουν σχολές μόνο σε δύο επιστημονικά πεδία, ουσιαστικά θα πήγαιναν στα τυφλά.
Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010
Διαγωνισμός Τράπεζας της Ελλάδας
Πηγή: Έθνος Εργασία και http://www.alfavita.gr/
Διαγωνισμό με κριτήριο τη συνέντευξη θα διενεργήσει η Τράπεζα τςη Ελλάδας (ΤτΕ) για την πρόσληψη 50 ειδικών επιστημόνων. Τα προσόντα που αναμένεται να ζητηθούν είναι:
- Τίτλος ΑΕΙ (εσωτερικού ή αναγνωρισμένου ιδτύματος εξωτερικού)
- Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών
- Άριστη γνώση Αγγλικών
- Άριστη γνώση Ms Office
- Επαγγελματική εμπειρία στο αντικείμενο
- Καλή επίδοση στη συνέντευξη
Ο διαγωνισμός θα γίνει μέσω ΑΣΕΠ και θα αφορά το χρηματοοικονομικό τομέα και την πληροφορική. Όσοι πιστοί και πιστές προσέλθετε.
Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010
Δεν θα γίνουν μαθήματα στις 17 Νοέμβρη
Σύμφωνα με έγγραφο του Υπουργείου Παιδείας στις 9/11/2010 δεν θα γίνουν μαθήματα στις 17 Νοέμβρη αλλά σχολικές εκδηλώσεις σε όλα τα σχολεία της χώρας. Στα απογευματινά σχολεία η γιορτή θα γίνει το πρωί σε συνεννόηση με τα συστεγαζόμενα σχολεία. Τα εσπερινά σχολεία θα πραγματοποιήσουν τις εκδηλώσεις τους τις τρεις τελευταίες διδακτικές ώρες την Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010.
Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010
Παράταση Σχολικών Δραστηριοτήτων
Από το Υπουργείο Παιδείας ανακοινώθηκε η παράταση υποβολής σχεδίων για σχολικά προγράμματα όπως:
Το πλήρες έγγραφο αναφέρει:
- Αγωγής Σταδιοδρομίας
- Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
- e Twinning κλπ
Το πλήρες έγγραφο αναφέρει:
Θέμα: : Παράταση προθεσμίας υποβολής σχεδίων προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων.
Σχετ. : Η με αριθμ. πρωτ. 119236/Γ7/24-09-2010 εγκύκλιος του ΥΠ.Ε.Π.Θ.
Σας ενημερώνουμε ότι παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των σχεδίων προγραμμάτων που περιγράφονται στην ανωτέρω σχετική μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2010.
Οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες έγκρισης των υποβληθέντων σχεδίων προγραμμάτων μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2010.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, οι αιτήσεις συμμετοχής των Σχολείων και Σχολικών Ομάδων για τη συμμετοχή τους στα θεματικά δίκτυα των ΚΠΕ, θα πρέπει να έχουν παραληφθεί από τους κατά τόπους Υπεύθυνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2010.
Αναφορικά με τα προγράμματα eTwinning, η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής σχεδίων προγραμμάτων παρατείνεται μέχρι τις 16 Νοεμβρίου 2010.
Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010
Καθυστερούν να ανοίξουν οι σχολές του Ο.Τ.Ε.Κ- Ερώτηση στη Βουλή

Προς τους Υπουργούς: Πολιτισμού και Τουρισμού
Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
Οικονομικών
ΘΕΜΑ: «Μεγάλη καθυστέρηση στο άνοιγμα των Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης του Ο.Τ.Ε.Κ. σε όλη την Ελλάδα»
Ήδη έχει μπει ο Νοέμβριος και οι Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης του Ο.Τ.Ε.Κ. παραμένουν κλειστές. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι οι αρμόδιοι Υπουργοί δεν έχουν υπογράψει για τις κατ' εξαίρεση προσλήψεις εποχικού προσωπικού (εκπαιδευτικού, διοικητικού, κλπ) το οποίο είναι απαραίτητο για την έναρξη των μαθημάτων. Σημειώνεται ότι ο αριθμός των απαραίτητων προσλήψεων - για όλες τις Σχολές, τα τμήματα Μετεκπαίδευσης Ξενοδοχοϋπαλλήλων και για όλες τις ειδικότητες - εκτιμάται στα 800 άτομα με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου.
Η λειτουργία των Σχολών του Ο.Τ.Ε.Κ. διέπεται από τον Νόμο 3105/2003, ο οποίος ρητά ορίζει την έναρξη μαθημάτων στις 15 Οκτωβρίου έκαστου έτους. Όμως, ακόμα και αν υπογράψουν σήμερα οι αρμόδιοι Υπουργοί για την πρόσληψη του προσωπικού, η ολοκλήρωση της διαδικασίας αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον έναν μήνα, έτσι, στην καλύτερη των περιπτώσεων, οι Σχολές θα ανοίξουν τέλος Νοεμβρίου, αρχές Δεκεμβρίου. Αυτή η εξέλιξη, όμως, συνεπάγεται ότι οι ΑΣΤΕ Ρόδου και ΑΣΤΕ Αγίου Νικολάου να κινδυνεύουν να χάσουν το εξάμηνο, ενώ οι Β΄θμιες Σχολές και τα ΙΕΚ δεν θα ολοκληρώσουν την ύλη.
Επειδή οι Σχολές αυτές είναι υπεύθυνες για την κατάρτιση στελεχών του Τουρισμού, ο οποίος αποτελεί κύρια πλουτοπαραγωγική πηγή για τη χώρα μας. Επειδή, λόγω οικονομικής κρίσης, υπήρξε σημαντική αύξηση του αριθμού των υποψηφίων σε όλες τις σχολές. Επειδή η καθυστέρηση αυτή ανατρέπει τους οικογενειακούς προγραμματισμούς σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία.
Ερωτώνται οι κκ Υπουργοί
Πότε σκοπεύουν να υπογράψουν τις απαραίτητες αποφάσεις για την άμεση πρόσληψη του απαραίτητου εποχικού προσωπικού, προκειμένου να λειτουργήσουν οι ΑΣΤΕ Ρόδου και Αγίου Νικολάου καθώς και οι σχολές όλων των βαθμίδων του Ο.Τ.Ε.Κ.;
Η ερωτώσα Βουλευτής
Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη
Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010
Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης από το Ι.Ε.Κ. του Ο.Τ.Ε.Κ. στη Ρόδο
Περιγραφή Επαγγέλματος (πηγή www.esoft.gr)
Ποιος είναι και με τι ασχολείται; Καθήκον του μάγειρα είναι να προετοιμάζει και να παρασκευάζει όλα τα φαγητά σε ένα εστιατόριο, ταβέρνα, πλοίο, ξενοδοχείο, κλπ.
Ποια είναι τα καθήκοντα του; Αυτά περιλαμβάνουν:
ü να συνεργάζεται με τη διεύθυνση της επιχείρησης στο μενού, στις παραγγελίες, παραλαβές και αποθηκεύσεις των τροφίμων και διάφορων υλικών,
ü να μεριμνά για τη σωστή συντήρηση των τροφίμων και των υλικών και για τη σωστή χρησιμοποίησή τους, για την παρασκευή των φαγητών σύμφωνα με τις συνταγές,
ü να κάνει συνδυασμούς υλικών και να δημιουργεί νέες ποικιλίες φαγητών,
ü να είναι υπεύθυνος για την οργάνωση της κουζίνας,
ü να κατανέμει τις διάφορες εργασίες στο προσωπικό,
ü να κατευθύνει και να επιβλέπει τις εργασίες που γίνονται στην κουζίνα,
ü να παρακολουθεί τους βοηθούς του στην ετοιμασία των φαγητών και μερίδων,
ü να κάνει υπολογισμούς για τον όγκο των υλικών στην παρασκευή μεγάλης ποσότητας φαγητού,
ü να φροντίζει για τη σωστή τοποθέτηση των φαγητών στα πιάτα,
ü να παρασκευάζει φαγητά για διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις (μπουφέδες για δεξιώσεις, συνεστιάσεις),
ü να παρασκευάζει φαγητά προσεγμένα από την άποψη διαιτολογικών προδιαγραφών,
ü μερικές φορές να σερβίρει τα φαγητά του,
ü να επιβλέπει την καθαριότητα των μαγειρικών σκευών.
Που εργάζεται και υπό ποιές συνθήκες; Η εργασία αυτή εκτελείται σε κουζίνες όπου δουλεύει όρθιος. Μπορεί να εργαστεί σε ξενοδοχείο, πλοίο, πανεπιστήμιο, σχολείο, σπίτια, κλπ. Εργάζεται σε βάρδιες και τις αργίες, αναμένεται ένταση και στιγμές με μεγάλο φόρτο εργασίας.
Τι εργαλεία / εξοπλισμό χρησιμοποιεί; Η εργασία αυτή εκτελείται με κουζίνες, φούρνους, γκρίλ, ζυγαριές, κατσαρόλες, πιάτα, μαχαίρια, κουτάλες, διάφορες ηλεκτρικές συσκευές ( μίξερ, τρίφτες τυριών, κλπ.).
Ποια προσόντα απαιτούνται για να πετύχει κανείς σε αυτόν τον τομέα; Για την επιτυχή εκτέλεση του επαγγέλματος είναι χρήσιμη η αποφοίτηση από το Τμήμα Μαγειρικής της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων ή κάποια ιδιωτική σχολή καθώς επίσης καθαριότητα, καλαισθησία, οργανωτική ικανότητα, πρωτοβουλία, φαντασία, τάξη, μεθοδικότητα, δεξιοτεχνία και καλή υγεία.
Περιγραφή Σπουδών στα Ι.Ε.Κ. του Ο.Τ.Ε.Κ.
Τα προγράμματα σπουδών παρέχουν υψηλή τεχνική επαγγελματική κατάρτιση σε ειδικότητες με έντονη ζήτηση στην αγορά εργασίας. Η φοίτηση διαρκεί 4 εξάμηνα και περιλαμβάνει 6 μήνες αμειβομένη και εποπτευμένη πρακτική άσκηση σε επιλεγμένες ξενοδοχειακές και τουριστικές επιχειρήσεις. δεκτοί γίνονται απόφοιτοι λυκείου, κατόπιν διαδικασίας επιλογής, με μέριμνα και ευθύνη του Ο.Τ.Ε.Κ.
Τύπος πτυχίου
METAΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ
Διδασκόμενα Μαθήματα
Α΄ ΕΞΑΜΗΝΟΑρχές Οικονομικής, Τέχνη Μαγειρικής Ι, Στοιχεία Ζαχαροπλαστικής Ι, Εγκαταστάσεις – Εξοπλισμός Κουζίνας, Τροφογνωσία, Η/Υ, Αγγλικά, Γαλλικά .
Β΄ ΕΞΑΜΗΝΟ
Η/Υ, Υγιεινή Τροφίμων, Τέχνη Μαγειρικής ΙΙ, Στοιχεία Ζαχαροπλαστικής ΙΙ, Έλεγχος Εμπορευμάτων, Διαιτητική, Στοιχεία Εστιατοριακής, Αγγλικά, Γαλλικά.
Γ΄ ΕΞΑΜΗΝΟ
Κοστολόγιο παρασκευασμάτων, Τέχνη Μαγειρικής ΙΙΙ, Σύνθεση Μενού, Τεμαχισμός κρεάτων Ι, Οινολογία, Λογιστικά πακέτα, Αγγλικά, Γαλλικά.
Δ΄ ΕΞΑΜΗΝΟ
Διακοσμητική παρασκευασμάτων, Τέχνη Μαγειρικής IV , Τεμαχισμός κρεάτων ΙΙ, Αγγλικά, Γαλλικά.
Γραφείο Διασύνδεσης στη Ρόδο
ü στην Ανωτέρα Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Ρόδου
Υπάλληλος: Ελένη Βεργάδου
Ταχυδρομική Διεύθυνση: Ξενοδοχείο « Soleil » Δημοκρατίας 2, Τ.Κ. 85 100
Τηλ . 22410 24190, Fax . 22410 24356
Ηλεκτρονική Διεύθυνση : careers.rho@otek.edu.gr
Οι προτάσεις του Υπουργείου για το σύστημα πρόσβασης και την τριτοβάθμια εκπαίδευση
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4600996&ml=1
Την πρόταση του υπουργείου Παιδείας για το νέο σύστηµα πρόσβασης στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ κατέθεσε η υπουργός Αννα Διαµαντοπούλου το Σάββατο 23 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια της 65ης Συνόδου Πρυτάνεων που πραγµατοποιήθηκε στο Ρέθυµνο.
Η πρόταση του υπουργείου Παιδείας περιλαµβάνεται σε κείµενο 27 σελίδων µε τον τίτλο « Εθνική στρατηγική για την Ανώτατη Εκπαίδευση - Αυτοδιοίκηση, λογοδοσία, ποιότητα, εξωστρέφεια», το οποίο προβλέπει αλλαγές στο DΝΑ της ελληνικής Τριτοβάθµιας Εκπαίδευσης.
Τα γενικά χαρακτηριστικά του νέου τρόπου πρόσβασης στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ είναι τα ακόλουθα:
1Κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στις τάξεις Β και Γ Λυκείου οι µαθητές θα παρακολουθούν υποχρεωτικά µαθήµατα, µαθήµατα επιλογής και δραστηριότητες συνολικά 35 ώρες την εβδοµάδα µε βάση τα οποία θα οδηγούνται στην οµάδα σχολών της επιλογής τους.
2Οι σχολές θα καθορίσουν συντελεστές βαρύτητας στα µαθήµατα (για παράδειγµα, ένας υποψήφιος που ενδιαφέρεται για τη Φιλοσοφική Σχολή θα έχει µάθηµα αυξηµένης βαρύτητας τα Αρχαία Ελληνικά, ενώ ένας υποψήφιος που ενδιαφέρεται για τη Σχολή Θετικών Επιστηµών, τα Μαθηµατικά, τη Φυσική, τη Χηµεία). Ετσι ο υποψήφιος ουσιαστικά θα είναι αναγκασµένος να επιλέγει τα µαθήµατα που είναι αφενός «συµβατά» µε τη σχολή ή το πανεπιστήµιο που τον ενδιαφέρει και αφετέρου αυξηµένης βαρύτητας, κάτι που θα του επιτρέπει να συλλέγει περισσότερα µόρια.
3Στο τέλος του λυκείου οι υποψήφιοι θα δίνουν εξετάσεις σε τέσσερα µαθήµατα που έχουν προεπιλέξει και στην τελική επίδοση θα συνυπολογίζεται η συνολική αξιολόγησή τους στις Β και Γ Λυκείου.
Μετά την εισαγωγή
Οι νέοι φοιτητές θα εισάγονται σε σχολή, σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Η σχολή θα έχει την ευθύνη για τη δηµιουργία του ενιαίου προγράµµατος σπουδών του πρώτου ακαδηµαϊκού έτους (απαιτήσεις, κατανοµή της ύλης σε γενικής διδασκαλίας µαθήµατα κ.λπ.)
Μετά το τέλος του πρώτου έτους σπουδών οι φοιτητές θα εντάσσονται στα επιµέρους προγράµµατα σπουδών της σχολής, ύστερα από αξιολογικές διαδικασίες (εξετάσεις) ανάλογα µε τις επιδόσεις και τις προτιµήσεις τους.
Το ίδρυµα υποχρεούται στον Εσωτερικό Κανονισµό του να ορίσει και να δηµοσιοποιήσει τις λεπτοµερείς απαιτήσεις και διαδικασίες για την ένταξη των φοιτητών σε προγράµµατα σπουδών, την αλλαγή προγράµµατος σπουδών και την εγγραφή φοιτητών µε µεταφορά πιστωτικών µονάδων, µετά το πρώτο ακαδηµαϊκό έτος. Οι διαδικασίες πρέπει να είναι απολύτως διαφανείς και αξιοκρατικές και να πιστοποιούνται από αρµόδια ανεξάρτητη αρχή.
Οι διαδικασίες ένταξης φοιτητών στα προγράµµατα σπουδών υπόκεινται σε τακτικούς ελέγχους από το Συµβούλιο του ίδρύµατος, τις διαδικασίες εσωτερικής αξιολόγησης, τις διαδικασίες εξωτερικής αξιολόγησης και πιστοποίησής τους. Υπόκεινται επίσης, σε δειγµατοληπτικό έλεγχο από την Πολιτεία ή την αρµόδια ανεξάρτητη αρχή. Οι πιστωτικές µονάδες
Στο κείµενο διαβούλευσης του υπουργείου Παιδείας προωθούνται επίσης:
1Αφαίρεση της διοίκησης από τα συλλογικά όργανα και ανάθεση σε ολιγοµελή Συµβούλια Διοίκησης µε τον πρόεδρο - µάνατζερ και επιτροπεία από Περιφερειακά Συµβούλια.
2Συγχωνεύσεις ιδρυµάτων και κατάργηση τµηµάτων («πανεπιστηµιακός Καλλικράτης»), περιορισµός του αριθµού των φοιτητών, µείωση προσωπικού.
3Στη θέση των πανεπιστηµιακών σχολών, των πτυχίων και των επαγγελµατικών δικαιωµάτων των αποφοίτων θα έχουµε προγράµµατα σπουδών, πιστοποίηση από «ανεξάρτητες εταιρείες αξιολόγησης» και πιστωτικές µονάδες.
4Η καινούργια ανεξάρτητη αρχή αξιολόγησης που θα έχει την ευθύνη της χρηµατοδότησης, θα την κατανέµει µε βάση ποσοτικούς δείκτες. Οι ίδιες οι αµοιβές του προσωπικού από τα ιδρύµατα θα εξατοµικεύονται µε βάση τις «επιδόσεις» τους.
Ουσιαστικά µε το νέο σύστηµα σπουδών κάθε υποψήφιος θα είναι αναγκασµένος να συνθέσει µόνος του το πτυχίο του σε σχολή - πρόγραµµα σπουδών και όχι σε τµήµα που αντιστοιχεί σε γνωστικό αντικείµενο. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του θα έχει τη δυνατότητα να πάρει δάνειο, το οποίο θα πρέπει να ξεχρεώσει µετά την ολοκλήρωση των σπουδών του. Ο απόφοιτος µε βάση το εξατοµικευµένο πτυχίο του θα εισέρχεται στην αγορά εργασίας και θα έρχεται σε ατοµική διαπραγµάτευση µε τον εργοδότη για το ποσό του µισθού του.
Την πρόταση του υπουργείου Παιδείας για το νέο σύστηµα πρόσβασης στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ κατέθεσε η υπουργός Αννα Διαµαντοπούλου το Σάββατο 23 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια της 65ης Συνόδου Πρυτάνεων που πραγµατοποιήθηκε στο Ρέθυµνο.
Η πρόταση του υπουργείου Παιδείας περιλαµβάνεται σε κείµενο 27 σελίδων µε τον τίτλο « Εθνική στρατηγική για την Ανώτατη Εκπαίδευση - Αυτοδιοίκηση, λογοδοσία, ποιότητα, εξωστρέφεια», το οποίο προβλέπει αλλαγές στο DΝΑ της ελληνικής Τριτοβάθµιας Εκπαίδευσης.
Τα γενικά χαρακτηριστικά του νέου τρόπου πρόσβασης στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ είναι τα ακόλουθα:
1Κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στις τάξεις Β και Γ Λυκείου οι µαθητές θα παρακολουθούν υποχρεωτικά µαθήµατα, µαθήµατα επιλογής και δραστηριότητες συνολικά 35 ώρες την εβδοµάδα µε βάση τα οποία θα οδηγούνται στην οµάδα σχολών της επιλογής τους.
2Οι σχολές θα καθορίσουν συντελεστές βαρύτητας στα µαθήµατα (για παράδειγµα, ένας υποψήφιος που ενδιαφέρεται για τη Φιλοσοφική Σχολή θα έχει µάθηµα αυξηµένης βαρύτητας τα Αρχαία Ελληνικά, ενώ ένας υποψήφιος που ενδιαφέρεται για τη Σχολή Θετικών Επιστηµών, τα Μαθηµατικά, τη Φυσική, τη Χηµεία). Ετσι ο υποψήφιος ουσιαστικά θα είναι αναγκασµένος να επιλέγει τα µαθήµατα που είναι αφενός «συµβατά» µε τη σχολή ή το πανεπιστήµιο που τον ενδιαφέρει και αφετέρου αυξηµένης βαρύτητας, κάτι που θα του επιτρέπει να συλλέγει περισσότερα µόρια.
3Στο τέλος του λυκείου οι υποψήφιοι θα δίνουν εξετάσεις σε τέσσερα µαθήµατα που έχουν προεπιλέξει και στην τελική επίδοση θα συνυπολογίζεται η συνολική αξιολόγησή τους στις Β και Γ Λυκείου.
Μετά την εισαγωγή
Οι νέοι φοιτητές θα εισάγονται σε σχολή, σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Η σχολή θα έχει την ευθύνη για τη δηµιουργία του ενιαίου προγράµµατος σπουδών του πρώτου ακαδηµαϊκού έτους (απαιτήσεις, κατανοµή της ύλης σε γενικής διδασκαλίας µαθήµατα κ.λπ.)
Μετά το τέλος του πρώτου έτους σπουδών οι φοιτητές θα εντάσσονται στα επιµέρους προγράµµατα σπουδών της σχολής, ύστερα από αξιολογικές διαδικασίες (εξετάσεις) ανάλογα µε τις επιδόσεις και τις προτιµήσεις τους.
Το ίδρυµα υποχρεούται στον Εσωτερικό Κανονισµό του να ορίσει και να δηµοσιοποιήσει τις λεπτοµερείς απαιτήσεις και διαδικασίες για την ένταξη των φοιτητών σε προγράµµατα σπουδών, την αλλαγή προγράµµατος σπουδών και την εγγραφή φοιτητών µε µεταφορά πιστωτικών µονάδων, µετά το πρώτο ακαδηµαϊκό έτος. Οι διαδικασίες πρέπει να είναι απολύτως διαφανείς και αξιοκρατικές και να πιστοποιούνται από αρµόδια ανεξάρτητη αρχή.
Οι διαδικασίες ένταξης φοιτητών στα προγράµµατα σπουδών υπόκεινται σε τακτικούς ελέγχους από το Συµβούλιο του ίδρύµατος, τις διαδικασίες εσωτερικής αξιολόγησης, τις διαδικασίες εξωτερικής αξιολόγησης και πιστοποίησής τους. Υπόκεινται επίσης, σε δειγµατοληπτικό έλεγχο από την Πολιτεία ή την αρµόδια ανεξάρτητη αρχή. Οι πιστωτικές µονάδες
Στο κείµενο διαβούλευσης του υπουργείου Παιδείας προωθούνται επίσης:
1Αφαίρεση της διοίκησης από τα συλλογικά όργανα και ανάθεση σε ολιγοµελή Συµβούλια Διοίκησης µε τον πρόεδρο - µάνατζερ και επιτροπεία από Περιφερειακά Συµβούλια.
2Συγχωνεύσεις ιδρυµάτων και κατάργηση τµηµάτων («πανεπιστηµιακός Καλλικράτης»), περιορισµός του αριθµού των φοιτητών, µείωση προσωπικού.
3Στη θέση των πανεπιστηµιακών σχολών, των πτυχίων και των επαγγελµατικών δικαιωµάτων των αποφοίτων θα έχουµε προγράµµατα σπουδών, πιστοποίηση από «ανεξάρτητες εταιρείες αξιολόγησης» και πιστωτικές µονάδες.
4Η καινούργια ανεξάρτητη αρχή αξιολόγησης που θα έχει την ευθύνη της χρηµατοδότησης, θα την κατανέµει µε βάση ποσοτικούς δείκτες. Οι ίδιες οι αµοιβές του προσωπικού από τα ιδρύµατα θα εξατοµικεύονται µε βάση τις «επιδόσεις» τους.
Ουσιαστικά µε το νέο σύστηµα σπουδών κάθε υποψήφιος θα είναι αναγκασµένος να συνθέσει µόνος του το πτυχίο του σε σχολή - πρόγραµµα σπουδών και όχι σε τµήµα που αντιστοιχεί σε γνωστικό αντικείµενο. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του θα έχει τη δυνατότητα να πάρει δάνειο, το οποίο θα πρέπει να ξεχρεώσει µετά την ολοκλήρωση των σπουδών του. Ο απόφοιτος µε βάση το εξατοµικευµένο πτυχίο του θα εισέρχεται στην αγορά εργασίας και θα έρχεται σε ατοµική διαπραγµάτευση µε τον εργοδότη για το ποσό του µισθού του.
Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010
Το νέο Λύκειο
Έρευνα του Χ. Κάτσικα από "ΤΑ ΝΕΑ" (Τετάρτη 6 Οκτωβρίου
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=4597642
Τα γενικά χαρακτηριστικά του νέου τρόπου πρόσβασης στα πανεπιστήµια είναι τα ακόλουθα:
1. Στη διάρκεια της φοίτησης στη Β και τη Γ Λυκείου ο υποψήφιος θα παρακολουθεί υποχρεωτικά µαθήµατα, µαθήµατα επιλογής και δραστηριότητες συνολικά 35 ώρες την εβδοµάδα, µε βάση τα οποία θα οδηγείται στην οµάδα σχολών της επιλογής του.
2. Οι σχολές θα καθορίσουν συντελεστές βαρύτητας στα µαθήµατα.
3. Στο τέλος του Λυκείου οι υποψήφιοι θα δίνουν εξετάσεις σε τέσσερα µαθήµατα που έχουν προεπιλέξει και στην τελική επίδοση θα συνυπολογίζεται η συνολική αξιολόγησή τους στη Β και τη Γ Λυκείου.
5. Η τελική κατάταξή τους σε τµήµατα πανεπιστηµιακά ή ΤΕΙ θα γίνεται ύστερα από αξιολογικές διαδικασίες (εξετάσεις) κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους σπουδών.
6. Προτείνεται η ελεύθερη πρόσβαση στα ΑΕΙ χαµηλής ζήτησης.
Το σύστηµα αυτό θα εφαρµοστεί πρώτη φορά στο σχολικό έτος 2013-2014, δηλαδή θα αφορά τους µαθητές που θα φοιτήσουν στην Α Λυκείου το επόµενο σχολικό έτος 2011-2012.
Με βάση το σχέδιο που µελετά το υπουργείο Παιδείας, το πρόγραµµα σπουδών που θα εφαρµοστεί από το 2012 στη Β Λυκείου και το 2013 στη Γ Λυκείου τείνει να διαµορφωθεί ως εξής:
Μαθήµατα επιλογής: Σύµφωνα µε τα προτεινόµενα, θα υπάρχουν έξι οµάδες γνωστικών αντικειµένων, οι οποίες θα περιέχουν µαθήµατα εξάωρα «υψηλού επιπέδου» και µαθήµατα τρίωρα «βασικού επιπέδου». Κάθε µαθητής θα υποχρεούται να διαλέξει: α) ένα εξάωρο µάθηµα από όποια οµάδα µαθηµάτων επιθυµεί, εφόσον βεβαίως αυτή διαθέτει µάθηµα υψηλού επιπέδου και β) ένα τρίωρο µάθηµα από καθεµία από τις λοιπές οµάδες. Οι έξι οµάδες µαθηµάτων είναι οι εξής:
Δραστικές αλλαγές στο πρόγραµµα σπουδών σε όλες τις τάξεις του λυκείου, νέο τρόπο πρόσβασης σε ΑΕΙ - ΤΕΙ και αναδιάρθρωση του πρώτου έτους σπουδών περιλαµβάνει το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Παιδείας. Παράλληλα αλλαγές αναµένεται να συναντήσουν και οι φετινοί υποψήφιοι, καθώς το υπουργείο σκέπτεται να µετατοπίσει πριν από τις εξετάσεις τη συµπλήρωση του Μηχανογραφικού και να µειώσει τον αριθµό των εισακτέων.
Τα γενικά χαρακτηριστικά του νέου τρόπου πρόσβασης στα πανεπιστήµια είναι τα ακόλουθα:
1. Στη διάρκεια της φοίτησης στη Β και τη Γ Λυκείου ο υποψήφιος θα παρακολουθεί υποχρεωτικά µαθήµατα, µαθήµατα επιλογής και δραστηριότητες συνολικά 35 ώρες την εβδοµάδα, µε βάση τα οποία θα οδηγείται στην οµάδα σχολών της επιλογής του.
2. Οι σχολές θα καθορίσουν συντελεστές βαρύτητας στα µαθήµατα.
3. Στο τέλος του Λυκείου οι υποψήφιοι θα δίνουν εξετάσεις σε τέσσερα µαθήµατα που έχουν προεπιλέξει και στην τελική επίδοση θα συνυπολογίζεται η συνολική αξιολόγησή τους στη Β και τη Γ Λυκείου.
4. Η ένταξη των υποψηφίων θα γίνεται σε σχολές (π.χ. Σχολή Θετικών Επιστηµών Αθήνας, Θεσσαλονίκης κ.λπ.) ή σε πανεπιστήµια (π.χ. Πάντειο Πανεπιστήµιο).
5. Η τελική κατάταξή τους σε τµήµατα πανεπιστηµιακά ή ΤΕΙ θα γίνεται ύστερα από αξιολογικές διαδικασίες (εξετάσεις) κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους σπουδών.
6. Προτείνεται η ελεύθερη πρόσβαση στα ΑΕΙ χαµηλής ζήτησης.
Το σύστηµα αυτό θα εφαρµοστεί πρώτη φορά στο σχολικό έτος 2013-2014, δηλαδή θα αφορά τους µαθητές που θα φοιτήσουν στην Α Λυκείου το επόµενο σχολικό έτος 2011-2012.
Με βάση το σχέδιο που µελετά το υπουργείο Παιδείας, το πρόγραµµα σπουδών που θα εφαρµοστεί από το 2012 στη Β Λυκείου και το 2013 στη Γ Λυκείου τείνει να διαµορφωθεί ως εξής:
Υποχρεωτικά µαθήµατα: Τρία θα είναι τα υποχρεωτικά µαθήµατα: η Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία (4 και 2 ώρες διδασκαλίας αντιστοίχως), τα Αγγλικά (3 ώρες) και η Φυσική Αγωγή (3 ώρες). Η συνολική διάρκεια της διδασκαλίας των υποχρεωτικών µαθηµάτων θα είναι 12 ώρες εβδοµαδιαίως.
Μαθήµατα επιλογής: Σύµφωνα µε τα προτεινόµενα, θα υπάρχουν έξι οµάδες γνωστικών αντικειµένων, οι οποίες θα περιέχουν µαθήµατα εξάωρα «υψηλού επιπέδου» και µαθήµατα τρίωρα «βασικού επιπέδου». Κάθε µαθητής θα υποχρεούται να διαλέξει: α) ένα εξάωρο µάθηµα από όποια οµάδα µαθηµάτων επιθυµεί, εφόσον βεβαίως αυτή διαθέτει µάθηµα υψηλού επιπέδου και β) ένα τρίωρο µάθηµα από καθεµία από τις λοιπές οµάδες. Οι έξι οµάδες µαθηµάτων είναι οι εξής:
1) Αρχαιογνωσία, που περιέχει τα µαθήµατα: Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραµµατεία (6 ώρες), Αρχαία Ελληνική Γραµµατεία (3 ώρες), Αρχαία Ιστορία (3 ώρες), Ιστορία των Ιδεών (3 ώρες).
2) Μαθηµατικά, µε µαθήµατα: Μαθηµατικά υψηλού επιπέδου (6 ώρες), Μαθηµατικά βασικού επιπέδου (3 ώρες).
2) Μαθηµατικά, µε µαθήµατα: Μαθηµατικά υψηλού επιπέδου (6 ώρες), Μαθηµατικά βασικού επιπέδου (3 ώρες).
3) Πειραµατικές Επιστήµες, µε µαθήµατα: Φυσική (6 ώρες), Χηµεία (3 ώρες), Βιολογία (3 ώρες), Περιβαλλοντικές Επιστήµες (3 ώρες).
4) Κοινωνικές Επιστήµες, µε µαθήµατα: Οικονοµία υψηλού επιπέδου (6 ώρες), Οικονοµία βασικού επιπέδου (3 ώρες), Πολιτικές και κοινωνικές επιστήµες (3 ώρες), Ευρωπαϊκή Ιστορία (3 ώρες), Ψυχολογία (3 ώρες), Αρχές ηθικής και φιλοσοφίας (3 ώρες), Θρησκευτικά (3 ώρες).
5) Ξένη Γλώσσα, µε µαθήµατα: Λατινικά (6 ώρες), Γαλλικά (3 ή 6 ώρες), Γερµανικά (3 ή 6 ώρες), Ισπανικά (3 ή 6 ώρες), Ιταλικά (3 ή 6 ώρες).
6) Πολιτισµός, µε µαθήµατα: Εικαστικά (3 ώρες), Μουσική (3 ώρες), Θέατρο και Κινηµατογράφος (3 ώρες).
Η διάρκεια της διδασκαλίας των µαθηµάτων επιλογής θα είναι 21 ώρες εβδοµαδιαίως. Δραστηριότητες: Στο πρόγραµµα σπουδών της Β και της Γ Λυκείου εισάγεται ο θεσµός της δραστηριότητας (2 ώρες εβδοµαδιαίως).
Οι σχολές θα επιβάλλουν συντελεστές βαρύτητας στα µαθήµατα που τους ενδιαφέρουν να κατέχει καλά ο υποψήφιος. Ετσι ο υποψήφιος ανάλογα µε τη σχολή στην οποία επιθυµεί να εισαχθεί θα οδηγείται στην επιλογή του α ή του β µαθήµατος.
Πριν από τις εξετάσεις το Μηχανογραφικό
TΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Παιδείας προσανατολίζεται να φέρει τη συµπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου από τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων και των ΕΠΑΛ (Οµάδα Β) πριν από τις εξετάσεις. Πρόκειται για µια αλλαγή που συνδέεται αποκλειστικά µε την εξοικονόµηση πόρων (δεν θα πληρώνει προσωπικό µέσα στον Ιούλιο). Ωστόσο, είναι γνωστό ότι η συµπλήρωση του Μηχανογραφικού µετά το τέλος των εξετάσεων έγινε καθώς έπρεπε οι υποψήφιοι να γνωρίζουν τις επιδόσεις τους και µε βάση αυτές να το συµπληρώσουν. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουν διατυπωθεί πολλές ενστάσεις από εκπαιδευτικούς κύκλους για την πρόθεση του υπουργείου να µεταθέσει τον χρόνο συµπλήρωσης του Μηχανογραφικού.
Η δεύτερη αλλαγή στην οποία προσανατολίζεται το υπουργείο Παιδείας είναι να µην κάνει παρέµβαση στον αριθµό των εισακτέων που θα προτείνει κάθε τµήµα ΑΕΙ -ΤΕΙ. Αν αυτή η πρόθεση του υπουργείου εφαρµοστεί, θα έχουµε φέτος µείωση του αριθµού των εισακτέων σε ποσοστό που µπορεί να φτάνει σε πολλές σχολές το 20% κατά µέσο όρο. Με αυτό τον τρόπο το υπουργείο θέλει να αντιµετωπίσει τις παρενέργειες από την κατάργηση της βάσης του 10, µειώνοντας τη δυνατότητα εισαγωγής σε τµήµατα ΑΕΙ ή ΤΕΙ µε πολύ χαµηλές βαθµολογίες.
Η δεύτερη αλλαγή στην οποία προσανατολίζεται το υπουργείο Παιδείας είναι να µην κάνει παρέµβαση στον αριθµό των εισακτέων που θα προτείνει κάθε τµήµα ΑΕΙ -ΤΕΙ. Αν αυτή η πρόθεση του υπουργείου εφαρµοστεί, θα έχουµε φέτος µείωση του αριθµού των εισακτέων σε ποσοστό που µπορεί να φτάνει σε πολλές σχολές το 20% κατά µέσο όρο. Με αυτό τον τρόπο το υπουργείο θέλει να αντιµετωπίσει τις παρενέργειες από την κατάργηση της βάσης του 10, µειώνοντας τη δυνατότητα εισαγωγής σε τµήµατα ΑΕΙ ή ΤΕΙ µε πολύ χαµηλές βαθµολογίες.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)